Stany Zjednoczone Ameryki to wielokulturowy kraj, którym od lat przeplatają się tradycje kulinarne charakterystyczne dla wielu regionów świata. Pochodzący z różnych zakątków globu imigranci wyraźnie odcisnęli ślad na lokalnej kuchni, wprowadzając do niej składniki przyprawy i sposoby przyrządzania jedzenia typowe dla swoich ojczyzn. Dziś USA to kraj o niezwykle bogatym kulinarnym krajobrazie. Tyczy się to również street foodu, czyli łatwych i szybkich w przygotowaniu dań, które często sprzedawane są w przyulicznych budkach, food truckach czy w stoiskach na różnego rodzaju eventach.
Amerykański street food — bogactwo smaków i aromatów
W Stanach Zjednoczonych street food to mieszanka lokalnych tradycji z wpływami kuchni z różnych obszarów świata. Owocem tego rodzaju połączenia są na przykład klasyczne hamburgery, wywodzące się z inspiracji niemieckimi potrawami. Amerykańska kuchnia słynie z soczystego mięsa, grillowanych warzyw i topionego żółtego sera. Charakterystyczne są dla niej również duże porcje, a także przystawki takie jak frytki czy popcorn. Za sprawą licznej imigracji z Ameryki Środkowej street food USA przejął wiele elementów z kuchni meksykańskiej — oprócz hamburgerów często serwuje się burrito czy tacos. Wpływy kulinarnych tradycji Azji przejawiają się zaś w upodobaniu do ostrych przypraw i słodko-kwaśnych połączeń smakowych.
Najpopularniejsze dania amerykańskiego street foodu
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię amerykańską bez hamburgerów. Kanapki z grillowaną wołowiną popularne są dziś na całym świecie, a na ich kanwie wciąż powstają nowe warianty tego dania. Obecnie na stoiskach czy w food truckach coraz częściej można natknąć się na burgery w wersji wegańskiej, gdzie mięsny kotlet zastąpiony jest warzywnym, a ser czy majonez — ich roślinnymi alternatywami.
Innym popularnym daniem charakterystycznym dla amerykańskiego street foodu jest wrap. Ma on postać tortilli wypełnionej mięsem, warzywami oraz sosem. Podłużny kształt wrapów sprawia, że można wygodnie raczyć się nimi nawet w ruchu. Na zamawianie tego dania chętnie decydują się więc ci najbardziej zabiegani.
Kolejną klasyką street foodu USA, kojarzoną przede wszystkim z Nowym Jorkiem, jest hot dog. W podstawowej wersji jest to podłużna bułka z parówką w środku, zwykle z dodatkiem majonezu lub ketchupu. Współcześnie coraz częściej można natknąć się na bardziej wyszukane wersje hot dogów, wzbogacane o grillowane warzywa, tarty ser czy oryginalne sosy.
Gdzie można spróbować potraw amerykańskiego street foodu?
Wcale nie musisz lecieć aż do ojczyzny hamburgera, aby spróbować oryginalnych dań amerykańskiego street foodu. W Polsce ten rodzaj kuchni jest obecnie niezwykle popularny, a lokale specjalizujące się w tego rodzaju potrawach wyrastają dziś na rogu niemal każdej ulicy w większych miastach. Jedną z sieci o street foodowym charakterze jest Pasibus. Marka ta łączy pod swoim szyldem lokale stacjonarne oraz food trucki, które można często spotkać na koncertach, festiwalach i wielu innych eventach. Pysznych kanapek i wrapów spróbujesz także w stolicy województwa zachodniopomorskiego — zajrzyj do Pasibusa i sprawdź, jak smakują najlepsze burgery Szczecin!
- Zewnętrzny materiał partnerski