
Risotto z kurczakiem i grzybami to danie, które ma swoje korzenie w bogatej kuchni włoskiej, ale zdobyło popularność na całym świecie. Jest to potrawa idealna na każdą porę roku, lecz szczególnie smakuje w chłodniejsze miesiące, kiedy to grzyby są w sezonie. Risotto charakteryzuje się kremową konsystencją, a kombinacja kurczaka, grzybów oraz ziół tworzy aromatyczną i pożywną uczta. Ryż arborio, będący głównym składnikiem, jest bogaty w skrobię, co zapewnia danie kremowej tekstury. Dodatek świeżych warzyw wzbogaca risotto o witaminy i minerały, a także piękny, apetyczny wygląd.
Składniki:
Risotto:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 300 g piersi kurczaka
- 200 g świeżych grzybów (np. pieczarek)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 50 g masła
- 100 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu do zeszklenia.
- Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, smaż do zrumienienia.
- Wprowadź pokrojone grzyby i smaż wszystko razem przez około 5 minut.
- Dodaj ryż i smaż, mieszając, przez 2 minuty, aby ryż pokrył się tłuszczem.
- Zalej winem, poczekaj, aż wchłonie płyn, następnie stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając i czekając, aż płyn zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji.
- Kiedy ryż będzie miękki, ale nadal lekko al dente, dodaj masło i starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem, mieszaj aż ser i masło dokładnie się połączą z risotto.
- Zdejmij z ognia i pozwól danie odstawić pod przykryciem na kilka minut przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję:
- Kalorie: około 510 kcal
- Węglowodany: 58 g
- Białko: 28 g
- Tłuszcz: 18 g
Risotto z kurczakiem i grzybami świetnie komponuje się z lekkim, zielonym sałatowym, a także z białym winem, które może równoważyć bogactwo smaków. Aby danie było bardziej fit, można zastąpić tradycyjny parmezan niskotłuszczowym odpowiednikiem, a masło - oliwą z oliwek. Jako dodatek, świeże zioła takie jak pietruszka czy dodatkowa bazylia, mogą podnieść wrażenia smakowe. Ważne, aby wszystkie produkty były świeże i aby nie przerywać procesu gotowania, dodając bulion stopniowo, co zapewnia idealną kremowość risotto.
- piotr