Wędlina z indyka z szynkowara

Wędlina z indyka z szynkowara, to zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin. Warto przygotowywać domowe wędliny, ponieważ te ze sklepu mają coraz więcej chemii. Jeżeli nie chcesz zupełnie rezygnować z jedzenia mięsa (z kanapeczek na śniadanie z pachnącą wędlinką) przygotuj je samodzielnie.

Składniki:

 

Mięso z udźca z indyka kroimy w kostkę ok 2 cm, przekładamy do miski, solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz oraz wodę wymieszaną z cukrem i żelatyną. Mięso energicznie mieszamy dłonią przez około 3 minuty aż wchłonie płyn. Do szynkowara wkładamy woreczek, może być to woreczek do mrożonek. Mięso umieszczamy w woreczku, dobrze je dociskając, żeby nie było luk i zawiązujemy woreczek sznurkiem wędliniarskim, pozostawiając 2-3 centymetry luzu. Wstawiamy szynkowar z mięsem do lodówki na 24 gdziny. 

Po 24 godz. garnek napełniamy wodą (poziom wody powinien być równy poziomowi mięsa w szynkowarze) i podgrzewamy ją do temperatury 85-90 stopni. Do nagrzanej wody wstawiamy szynkowar. Wędlinę parzymy przez 2-2,5 godziny, po czym wyjmujemy szynkowar z wody, studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień mamy domową wędlinkę na kanapki.

Smacznego 🙂

wędlina z indyka

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.