Super kotlety

Super kotlety, to kotlety bezmięsne, stworzone w oparciu o składniki superfoods. Zawierają zdrowe tłuszcze i moc składników mineralnych.

Składnik:

  • 150 g orzechów nerkowca,
  • 200 g ziaren słonecznika,
  • 20 g orzechów arachidowych,
  • 70 g suszonych pomidorów (z oliwy),
  • 20 g oleju kokosowego (roztopionego),
  • 50 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

 

Orzechy należy zalać wodą i odstawić do namoczenia na 7 godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie orzechy należy odcedzić i zmiksować z pozostałymi składnikami. Pasta powinna mieć zwartą konsystencję, z widocznymi kawałkami orzechów. Z powstałej pasty formować kotlety, najlepiej mokrymi rękoma.

Kotlety piec w dehydratorze (lub piekarniku) i suszyć w temperaturze 50 st C przez 12 godzin. Im dłużej kotlety będą się suszyć tym w smaku będą bardziej intensywne, ale 12 godzin to minimum. Kotlety należy podawać z sałatką lub zrobić z nich burgery.

 

Składniki na sałatkę

  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 1 awokado,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cukinia ( ja użyłam małą żółtą cukinię, którą zamarynowałam na zimę do słoików ),
  • chipsy marchewkowe ( krążki marchewki wysuszone w dehydratorze ),
  • rzeżucha,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z ekologicznej cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 20 g oleju kokosowego ( roztopionego ).

Paprykę, cukinię, pomidorki i awokado należy pokroić i umieścić na liściach szpinaku.  Z miodu, soku z cytryny i roztopionego oleju kokosowego przygotować  dressing. Doprawić solą i pieprzem i polać po warzywach, całość posypać nasionami chia i rzeżuchą. Podawać z kotletami.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.