Sól himalajska – najzdrowsza sól świata

Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą odmianą soli ze wszystkich soli dostępnych na rynku. Charakteryzuje się lekko różową barwą i bardzo słonym smakiem, dlatego trzeba stosować ją w mniejszych ilościach niż zwykłą sól. Pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Sól himalajska zawiera ponad 80 mikro i makroelementów.

Sól himalajska nie tylko nawadnia organizm i uzupełnia niedobór mikroelementów, ale również:

 

  • ma właściwości lecznicze, przygotowana jako roztwór do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych,
  • wypłukuje metale ciężkie z organizmu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • jako składnik solanek do zabiegów i kuracji medycznych.

Comments

  1. Michał says:

    Od kilku miesięcy stosuję tylko sól himalajską. Używam jej zdecydowanie mniej, niż wcześniej ze względu na smak oraz oczywiście cenę. 🙂 Jednak bardzo sobie chwalę właściwości – warto szukać zdrowia nawet w takich drobnostkach jak przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.