Ostropest plamisty, czyli jak zadbać o wątrobę?

Ostropest plamisty (Silybum marianum) jest gatunkiem rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych, uprawianym w basenie Morza Śródziemnego, w Australii oraz w Ameryce. Wyglądem przypomina wszystkim dobrze znany łąkowy oset.

Ostropest jest rośliną o dość szerokim zastosowaniu. W kuchni, dolne jadalne części ostropestu, wykorzystywane są do przyrządzania sałatek, zaś z ziaren tłoczony jest olej, który jest stosowany również w kosmetyce. Jest też uprawiany jako roślina ozdobna do dekoracji ogrodów. W Polsce ostropest jest uprawiany przede wszystkim na potrzeby przemysłu farmakologicznego. Ostropest plamisty nazywany jest również pstrokiem lub dzikim karczochem.

Działanie ostropestu plamistego 

Ochrona i regeneracja wątroby

 Wykazuje silne działanie odtruwające, dlatego też ostropest polecany jest przy wszelkich chorobach, takich jak: marskość wątroby, kamica żółciowa, wirusowe zapalenie wątroby typu C, chorobie nowotworowej oraz uszkodzeniach spowodowanych zatruciami alkoholowymi czy lekami. Ponadto profilaktyczne spożywanie ostropestu sprzyja oczyszczaniu z toksyn i chroni przed stłuszczeniem wątroby.

 

Ostropest plamisty, a układ trawienny

Ciężkostrawne i tłuste potrawy nie mają zbawiennego wpływu na pracę naszego żołądka. Picie naparu przygotowanego z ostropestu łagodzi problemy trawienne związane ze wzdęciami, przy występowaniu zespołu jelita drażliwego czy niedokwaśności żołądka. Napar ostropestu polecanym jest też osobom zmagającym się z brakiem apetytu.

 

Ostropest plamisty – jak stosować?

Na rynku dostępy jest ostropest w postaci całych lub zmielonych ziaren. Najlepiej spożywać świeżo zmielone ziarna. Dla osób zapracowanych, a chcących zadbać o swoją wątrobę,  polecamy ostropest mielony, który należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Ostropest charakteryzuje się tym, iż jest bezsmakowy i bezzapachowy, dlatego można nim posypywać sałatki lub dodać do jogurtu. Można go też popijać wodą lub przygotować wcześniej wspomniany napar.

Profilaktycznie powinno spożywać się 1 łyżeczkę dziennie ostropestu. Przy przewlekłych schorzeniach zaleca się 2 łyżeczki dziennie.

Z ostropestu plamistego tłoczony jest również wspomniany wcześniej olej. Olej z ostropestu powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Można nim wzbogacić smak sałatki oraz stosować jako dodatek do kaszy czy ziemniaków. Zalecana dawka do spożycia wynosi 3 łyżeczki dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.