Kozieradka – zdrowie ukryte w ziarnach

Kozieradka, zwana też kozieradką pospolitą lub lekarską, jest rośliną jednoroczną uprawianą niemal na całym świecie. Jeśli chodzi o  warunki uprawy, to wymaga żyznej gleby, słonecznego miejsca i osłoniętego od wiatru. Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, a jej cudowne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie, zaś w Indiach uchodzi za afrodyzjak. Przyprawa ta, działając krwiotwórczo, wzmacnia odporność organizmu. Posiada wysoką wartość odżywczą, dlatego bywa stosowana w stanach osłabienia oraz jako środek pobudzający apetyt. Łagodzi stany zapalne oraz infekcje, obniża też ciśnienie krwi. Dzięki właściwościom wykrztuśnym jest pomocna przy przeziębieniu czy zapaleniu płuc. Można z niej przygotować napar lub herbatkę. Jest doskonałym źródłem żelaza, selenu oraz krzemu. Ze względu na dużą zawartość białka, kozieradka jest chętnie spożywana przez wegan i wegetarian. Oprócz białka zawiera również tłuszcze, witaminę oraz flawonoidy, czyli związki występujące w roślinach, charakteryzującymi się między innymi właściwościami przeciwutleniającymi.

Kozieradka w kuchni

Kozieradka wykorzystywana jest głównie w kuchni hinduskiej i tajskiej. Można przyprawiać nią zupy i kotlety warzywne, pieczone ziemniaki, gotowane warzywa, humus z warzyw strączkowych, potrawy z jaj. Najlepiej spożywać nasiona kozieradki po lekkim uprażeniu, aby nieco złagodzić jej gorzkawy posmak. Nie należy też przesadzać z przyprawianiem dań kozieradką, gdyż może zdominować cały aromat. Dlatego też jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, sosów czy marynat, aby jej smak był delikatnie podkreślony.

W sklepach możemy dostać kozieradkę w postaci ziaren lub zmieloną. Wysokiej jakości kozieradkę i do tego w przystępnej cenie oferuje sklepagnex.pl.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *