Kardamon – przyprawa nie tylko na odchudzanie

Kardamon uznawany jest za jedną z najstarszych przypraw uprawianych na świecie. Uchodzi też obok szafranu za najdroższą przyprawę dostępną na rynku. Ze względu na miejsce pochodzenia wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Do obszarów, w których rośnie ta przyprawa zalicza się Sri Lankę, Tanzanię, Gwatemalę, zaś na dzikie uprawy można natrafić w południowych Indiach. Charakteryzuje się dość łagodnym, ale intensywnym smakiem z wyczuwalną kamforowo-cytrynową nutą. Można go kupić w postaci ziarenek lub mielonej.

Zastosowanie kardamonu:

Kardamon jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej potrawy pilaw przygotowanej na bazie ryżu bądź kaszy bulgur z dodatkiem mięsa i warzyw. Dodawany jest również do popularnych dań curry i słodkich potraw. Jego wyjątkowy aromat podkreśla smak napojów, alkoholi, wypieków, dań mięsnych i owoców morza. W kuchni europejskiej kardamon kojarzy się przede wszystkim z okresem bożonarodzeniowym, m.in. ze świątecznymi pierniczkami oraz jako dodatek do kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Jako przyprawa korzenna jest również składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, jak przyprawa do grzańca czy do piernika.

Ziarna kardamonu w połączeniu z palonymi ziarnami kawy, tworzy rodzaj aromatycznej arabskiej kawy, zwanej Gahawą. Przy użyciu kardamonu powstaje również Masala czaj – najbardziej popularny sposób przygotowania indyjskiej herbaty o ostrym smaku.

Kardamon – właściwości:

Przyprawa ta wykazuje się również licznymi właściwościami leczniczymi. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie rozkurczające, dlatego wykorzystywana jest przy produkcji preparatów łagodzących problemy trawienne, m.in. wzdęcia i niestrawność. Hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów. Sprawdzi się także przy przeziębieniu, udrożniając nos i łagodząc kaszel. Kardamon ma również działanie antybakteryjne i odświeżające. Żucie ziarenka przez kilka minut odświeża oddech. Dzięki tym właściwościom już w starożytności ziarna kardamonu służyły oczyszczaniu jamy ustnej.

Przyprawa ta może być również pomocny w diecie odchudzającej. Jego spożywanie pobudza wydzielanie soków trawiennych, które przyspieszają przemianę materii. Co w efekcie przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.

Gdzie kupić ziarna kardamonu?

Jeśli chcesz poczuć Ci smak Indii na talerzu, wyjątkowo aromatyczny kardamon kupisz w Sklepie Agnex, oferującym przyprawy z różnych zakątków świata:

https://sklepagnex.pl/pl/p/Kardamon-mielony-100g/977
https://sklepagnex.pl/pl/p/Kardamon-ziarno-50g/967

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.