Guarana – zastrzyk energii

Guarana Paullinia cupana uprawiana jest w Ameryce Południowej.  Czerwone owoce krzewu guarany dojrzewają w promieniach słońca rozchodzących się nad całą Amazonią. Nasiona guarany zawierają do 7 % razy więcej kofeiny niż kawa. Kofeina z guarany wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego, dlatego też dłużej utrzymuje się w naszym organizmie. Walory zdrowotne docenili również Indianie, którzy określili ją mianem „daru od Boga”. Również uważana była za afrodyzjak.

 

Warto zauważyć, że guarana nie obciąża serca i żołądka. Dzięki zawartości błonnika i włókien pobudzających jelita do pracy, jest łagodnie wydzielana z organizmu.

 

Działanie guarany:

  • stymuluje cały organizm,
  • pomaga przy niestrawności i wzdęciach,
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie,
  • polecana jest dla osób narażonych na wzmożony wysyłek fizyczny i psychiczny.

 

Guarana – zastrzyk energii dla sportowców

Guarana wspomaga wydajność i wytrzymałość u sportowców, dlatego warto ją spożyć przed treningiem, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

 

Jak spożywać guaranę w proszku?

Guarana nie wymaga specjalnego przygotowania. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę w wodzie lub soku. Guaraną mieloną można wzmocnić smak kawy lub kakao. Sprawdzi się jako dodatek do jogurtu czy koktajli.

Jeśli nie jesteście wielbicielami czarnej aromatycznej kawy o poranku, a odczuwacie potrzebę nagłego przebudzenia, to sięgnijcie po guaranę, która pobudzi Was do działania.

Comments

  1. kamber says:

    Ciekawy artykuł. Wygodnym rozwiązaniem jest również ekstrakt z guarany standaryzowany na kofeinę. W celu pracy umysłowej warto dodać do niego l-teaninę, która zmniejsza napięcie i dodaje od siebie ciekawego działania nootropowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.