Domowa czekolada z ksylitolem

Domowa czekolada z ksylitolem, to doskonała alternatywa, dla osób, które ograniczają cukier w swojej diecie. Ksylitol pozyskiwany z brzozy nie podwyższa zawartości glukozy we krwi oraz poziomu insuliny z tego względu polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Można go dodawać do wszystkiego jako zamiennik cukru w stosunku 1:1.

Składniki:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać 6 łyżek mleka, ksylitol i kakao. Wszystko zagotować i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać kakao w proszku i orzechy.

Przelać do foremki i odstawić do wystygnięcia. Pokroić w kosteczkę i jeść.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.