Domowa czekolada z ksylitolem, to doskonała alternatywa, dla osób, które ograniczają cukier w swojej diecie. Ksylitol pozyskiwany z brzozy nie podwyższa zawartości glukozy we krwi oraz poziomu insuliny z tego względu polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Można go dodawać do wszystkiego jako zamiennik cukru w stosunku 1:1.
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 łyżki kakao BIO,
- 6 łyżek mleka,
- 1 szkl. ksylitolu,
- ok. 200 g mleka w proszku,
- orzechy ziemne nieprażone,
- orzechy nerkowca.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać 6 łyżek mleka, ksylitol i kakao. Wszystko zagotować i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać kakao w proszku i orzechy.
Przelać do foremki i odstawić do wystygnięcia. Pokroić w kosteczkę i jeść.