Cynamon – właściwości lecznicze i odchudzające

Cynamon kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do domowej szarlotki. Jednak oprócz walorów smakowych, warto również docenić jego właściwości.

Cynamonowiec, drzewo z którego pozyskiwany jest cynamon, obejmuje ponad 200 gatunków przeróżnych drzew i krzewów. Do najbardziej znanych odmian należy cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz kasja (Cinnamomum cassia).

Właściwości cynamonu

Cynamon ma również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie:

  • jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i pomaga w procesie tworzenia tkanek łącznych. Żelazo pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, zaopatruje organizm w tlen i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zaś wapń pomaga między innymi utrzymać zdrowe zęby, przyczynia się prawidłowego funkcjonowania mięśni i krzepnięcia krwi,
  • korzystnie wpływa na procesy trawienne,
  • poprawia krążenie krwi i działa rozgrzewająco,
  • może się wykazywać właściwościami przeciwgrzybicznymi oraz antybakteryjnymi,
  • pomaga zwalczać mdłości,
  • aromat cynamonu korzystnie wpływa na pamięć,
  • łagodzi bóle mięśni oraz bóle menstruacyjne,
  • pół łyżeczki cynamonu dziennie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi,
  • wspomaga walkę z trądzikiem.

Na choroby serca i wysoki cholesterol

polecamy kanapkę z miodem, posypaną cynamonem. Taką kanapkę należy jeść codziennie. Regularne stosowanie wzmacnia serce i reguluje poziom tętna.

 

Właściwości cynamonu

Cynamon zawiera kumarynę, naturalny związek, który przyjmowany w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na wątrobę. W zależności od odmiany, różna jest też zawartość kumaryny. Cynamonu powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego. Dlatego zaleca się rozsądne spożywanie cynamonu, ale nie należy go całkowicie wykluczać z naszej diety.

Cynamon działa odchudzająco – przyspiesza przemianę materii

Jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy polecamy miksturę z następujących składników:

  • szklanka wody,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wszystkie składniki wymieszaj w letniej wodzie. Miksturę podziel na dwie części. Jedną porcję pij rano przed śniadaniem, drugą porcję wypij godzinę przed snem.

Cynamonowa kuchnia

W kuchni używany jest w postaci mielonego proszku lub całych lasek. Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą dodawaną do dań na słodko. Jego słodko – korzenny smak podkreśli smak ciast, ciastek, słodkich bułeczek deserów, ryżu, pieczonych jabłek. W sezonie jesienno – zimowym polecany jest jako dodatek do grzanego piwa oraz wina. Można go także dodać do ponczu czy kompotu. Mimo, że cynamon kojarzy się ze słodkościami, to niewielka ilość tej przyprawy idealnie się komponuje z potrawami mięsnymi.

Cynamon oprócz kulinarnych zastosowań i zdrowotnych właściwości wykorzystywany jest również w celach kosmetycznych i przemysłowych. Produkuje się z niego m.in. aromatyczne olejki oraz świece zapachowe, szczególnie popularne w okresie bożonarodzeniowym.

Cynamon mielony oraz dostępny w postaci lasek, polecamy kupić na: www.sklepagnex.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *