Chilaquile z chilli i kurczakiem – czyli zapiekanka z tortilli

Chilaquile z chilli i kurczakiem, to pyszna meksykańska zapiekanka. Jeżeli ciągle usychają Ci placki tortilli i nie masz co z nimi zrobić, wykorzystaj je do naszej zapiekanki.

Składniki:

  • 12 czerstwych tortilli pokrojonych w paski,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka tymianku lub oregano
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • 350 g startego sera chedar,
  • parmezan

Salsa verde:

  • 450 g rozdrobnionych pomidorów z puszki,
  • 1-2 posiekane świeże papryczki chilli,
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę,
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę,
  • pęczek świeżej posiekanej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego.

 

Włóż paski tortilli do formy do pieczenia wyłożonej papierem, pokrop olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez 30 min, aż będą chrupiące. W tym czasie przygotuj salsę verde. Połącz wszystkie składniki w misce i dodaj sól do smaku.

Pierś z kurczaka pokrój, przypraw tymiankiem, kminem rzymskim i podsmaż na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, salsę, posiekaną kolendrę,  zmiażdżony czosnek i  posyp startym parmezanem. Przykryj chipsami z tortilli i posyp startym serem cheddar. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.