Składniki:
- 300 g sezamu łuskanego
- 5-6 łyżek miodu
- 2 garście orzechów ( u mnie laskowe i migdały)
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut. Należy pilnować, aby się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Lekko przestudzony sezam blendujemy na gładką masę. Orzechy prażymy, siekamy i dodajemy do sezamu. Następnie dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
Dlaczego warto jeść sezam?
Sezam zawiera dużą ilość białka (prawie tyle co kurze jajo). Posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witaminy z grupy B. Jest również źródłem wielu składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Sezam jest również naturalnym przeciwutleniaczem, co oznacza że zwalcza wolne rodniki. Zapobiega procesom starzenia organizmu oraz wielu chorobom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Sezam ma dobroczynny wpływ na pracę śledziony, trzustki i żołądka.