7 przypraw, które Cię rozgrzeją

Rozgrzania nadszedł czas, czyli 7 przypraw, które Cię rozgrzeją

Tak jak latem sięgamy po to, co chłodne i orzeźwiające, tak samo przy chłodniejszych porach roku nasz organizm domaga się tego, co rozgrzewające. Przygotowaliśmy dla Was mały przegląd przypraw, których już szczypta rozgrzeje w chłodne i mroźne jesienno-zimowe dni.

  1. Chilli to jedna z tych przypraw, która nadaje potrawom ostry i wyrazisty smak. Zawiera kapsaicyję, która ma dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe i przede wszystkim rozgrzewa. Podkreśla smak dań, których bazę stanowi soczewica, fasola oraz drób. Ponad to chilli idealnie komponuje się z czekoladą, dlatego warto dodać szczyptę do gorącej czekolady i zaserwować ją na spotkanie z przyjaciółką.
  2. Cynamon wykazuje właściwości antyseptyczne. Niewielka ilość cynamonu dodana do porannej kawy czy herbaty nie tylko rozgrzeje nas przed wyjściem do pracy, ale sprawdzi się też przy infekcjach gardła. Zawiera mangan, żelazo oraz wapń. Cynamon oprócz klasycznego połączenia z jabłkiem, sprawdza się jako dodatek do mięs i mieszanek przyprawowych.
  3. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się słodko-gorzkim aromatem. Korzystnie wpływa na procesy trawienne i pobudza krążenie krwi w organizmie. Dlatego jeśli w ciągu dnia nie możemy sobie pozwolić na kieliszek czerwonego wina, to nadajmy wyrazistości daniom mięsnym, czy na bazie dyni. Gałka muszkatołowa podkreśli również smak sosu beszamelowego.
  4. Goździki wykazują się właściwościami bakteriobójczymi i wzmacniającym układ odpornościowy. Pomagają zwalczać infekcje. Używane są jako dodatek do dań mięsnych czy zup. Podkreślają smak kawy czy herbaty. Warto dodać je do grzańca, który rozgrzeje nas w zimowe wieczory.
  5. Imbir – jego ostry smak nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto się do niego przekonać, gdyż szybko przyspiesza krążenie i chroni nas przed infekcjami. Komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i pikantnymi.
  6. Kardamon działa przeciwzapalnie i korzystnie wpływa na układ oddechowy, dlatego warto go stosować przy przeziębieniu. Wystarczy dodać szczyptę kardamonu do swojej ulubionej kawy i poczuć rozgrzewające ciepło.
  7. Kurkuma kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią indyjską. Podobnie jak chilli, działa rozgrzewająco i pobudza procesy trawienne. Wykazuje się również właściwościami przeciwzapalnymi, antybakteryjnymi oraz antyoksydacyjnymi. Warto wzbogacić jej smakiem pieczone mięsa i warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.